Musicalgeweld

Eind september 2019 was ik getuige, samen met heel wat andere raadsleden én Bruggelingen, van een prachtige musical in onze Brugse Stadsschouwburg. 
Deze productie was waanzinnig goed, muzikaal en vocaal sterk, boordevol talentvolle acteurs, actrices én dansers en een geweldig orkest.
Een productie om figuurlijk je vingers en duimen van af te likken.
In de musicalwereld heb ik tientallen jaren ervaring met kinderen en als ik zo'n vertoning zie dan kan je enkel maar de vele maanden (of jaren...) werk appreciëren en bekronen. 
Een dikke dankuwel gaat uit naar de verantwoordelijken van het Cultuurcentrum die het vertrouwen stelden in de twee Brugse gezelschappen TeamJacques en Kote-Koer.
Het project dat uit deze samenwerking tot stand kwam, is terecht een schot in de roos te noemen.
Zo getuige ook de verschillende positieve reacties uit de omgeving én social media. 
Proficiat! Maar...

Na dit optreden en de babbels met teamleden van beide musicalverenigingen kreeg ik het gevoel dat we als stad, na zo'n schitterende avond, toch meer kunnen doen voor dit musicalgeweld.
De musicalwereld kan vele kansen bieden.
De organisatie die daarbij gepaard gaat, is voor velen niet gekend en heb ik aan der lijve ondervonden.
Een musical produceren vergt soms wel jaren tijd (onderhandelen voor licenties, een scenario schrijven, muziek componeren, decor maken...)
Dit is niet allemaal op enkele maanden geklaard.
Echter, de theaterzalen in Brugge liggen niet voor het grijpen en is het blijkbaar slechts mogelijk om de Stadsschouwburg een half jaar op voorhand vast te leggen.
Dit is voor zo’n verenigingen rijkelijk te laat.
Dus, wat gebeurt er nu: men schrijft audities uit zonder een zaal te hebben, men lanceert een project zonder te weten waar en of deze plaats zal vinden.
De voorgaande jaren is dit naar verluidt altijd goed gekomen, maar het bezorgt een productieteam heel wat zorgen.
Zorgen die wij als stad, en uit dankbaarheid voor hetgeen ze voor ons gepresteerd hebben, misschien in de toekomst kunnen vermijden.  

Vandaar mijn vraag:

Kunnen we hen (afwisselend TeamJacques/ Kote-Koer) jaarlijks de kans en zekerheid geven en gunnen om hun optredens te plannen in de Stadsschouwburg (of eventueel de Magdalenazaal) op het einde van de maand september bijvoorbeeld (viering 151, 152, 153, … jaar stadsschouwburg? Een jaarlijkse musicalweek? Dit kan en moet toch verwezenlijkt worden als we twee zo'n Brugse gezelschappen koesteren!

In antwoord op uw schriftelijke vraag kunnen wij het volgende melden.

We delen zowel uw bewondering voor hetgeen de musicalverenigingen met de viering van 150 jaar schouwburg hebben gepresteerd als de bekommernissen die u vertolkt.
De musicalverenigingen hebben de problemen qua timing en het vastleggen van de zaal al gesignaleerd aan de directie van het cultuurcentrum.
Er is een overleg gepland tussen vertegenwoordigers van Kote Koer en het cultuurcentrum op 30 oktober 2019.
Dit overleg is zowel een evaluatievergadering als een gelegenheid om te kijken hoe we de musicalverenigingen nog beter kunnen ondersteunen.
Wij hebben er het volste vertrouwen in dat er een werkbare oplossing zal gevonden worden.