Streetart (96)

Onze lokale artiest Wietse had een droom én die droom werd werkelijkheid. Brugge was niet gekend op vlak van Street-Art en plots was het dankzij zijn project negen nieuwe muren rijker.  Elke muur uniek, gemaakt door beginnende of gerenommeerde kunstenaars. Elke kunstenaar werkte op zijn stijl,  met diverse kleuren en andere input. Eigenlijk een kunstproject dat hoge ogen gooide en die enorm veel bijval kreeg van de Brugse bevolking tijdens de Covid-periode (en niet eens zoveel kostte). “De stad,” zo vertolkt de website toch, “vindt het een aanrader om deze Street Art te  voet of met de fiets te ontdekken”… STOP … en dat was het dan?

Is het niet de taak van onze stad om dit verder te promoten en een boost te geven? Kan de stad geen simpel plannetje maken om alle huidige ‘kunstmuren’ in kaart te brengen en daar een fiets- of wandelroute aan te koppelen? Kan er geen app of kaart worden gemaakt die dit alles visualiseert? Kan er geen boekje worden samengesteld die gratis of tegen kostprijs wordt aangeboden om uitleg te verschaffen over de kunstenaar, het werk en gekoppeld aan werken op andere locaties in Vlaanderen? We kunnen als stad, met heel beperkte middelen, toch een extra luik (Street Art route)  toevoegen aan het reeds brede waaier van toeristische mogelijkheden ( en die route zal ook steeds evolueren en wijzigen) ? Ik zou het alvast een gemiste kans vinden om na dit ‘The Bridges’-project niets te doen. Vandaar mijn vragen:

Zal de stad verder iets ondernemen om de ‘Art’muren te blijven promoten en het Streetartproject van Wietse een vervolg te geven?

Er is reeds een gesprek geweest met de kunstenaar over een mogelijk vervolg, waarbij Wietse aangaf zich onder meer toe te spitsen op eerder grotere gebouwen in bijvoorbeeld de haven van Zeebrugge. De stad is bereid daar gedeeltelijk financieel in tussen te komen, mits er ook voorzien wordt in eigen budget, bijvoorbeeld door middel van crowdfunding.

Is het geen idee om ook met de provincie West-Vlaanderen samen te zitten om daar een eye-catcher van te maken in wandel- en fietsroutes?
Een interessante suggestie, maar daar moet de kunstenaar zelf contact voor opnemen met het provinciebestuur. Van de bestaande route is er alleszins een plannetje gemaakt, waarvan nog steeds een ruime voorraad ter beschikking is bij In & Uit Brugge. Verder is er bij elk kunstwerk een QR-code voorhanden, die meer info kan bieden.

Worden er straks budgetten (en muren) vrijgemaakt om die kunstvorm verder te promoten?
Er zijn momenteel inderdaad vergevorderde plannen om meer Street art in het Brugse straatbeeld te krijgen. Daarover zal te gepasten tijde gecommuniceerd worden.